Запис
до лікаря
×

Адреса:
03022, м. Київ, вул. Юлії Здановської (Ломоносова), 33/43

Колл-центр
+38 (044) 334 64 18;

Підписуйтесь на наші новини: 



Як пережити свята в лікарні з дитиною

Пт, 29/12/2023


Науково-клінічний відділ дитячої онкології ДНП «Національний інститут раку» підготував поради від наших дитячих психологів для батьків про те, як пережити свята в лікарні.
 
Різдвяно-новорічні свята мають родинні традиції. Це час, який ми зазвичай проводимо в колі сім’ї та друзів, спілкуючись і отримуючи позитивні емоції.
 
А що робити, якщо Ви разом з дитиною опинилися в ці дні в лікарні?
 
Перебування в лікарні – це вже стресова ситуація, а у святкові дні зміна звичного способу життя може відчуватися особливо гостро. Перед пацієнтами та їхніми рідними постають фізичні, емоційні та практичні виклики. Вони можуть відчувати почуття втрати та самотності.
 
Отже, спробуємо дати кілька рекомендацій, які допоможуть пережити свята й створити позитивну атмосферу там, де Ви є.
 
1. Пам’ятайте, від Вашого настрою залежить стан дитини – якщо Ви сприймайте це, як катастрофу, то й дитина сприйматиме так само.
2. У лікарні дитинство продовжується й діти чекають на свято, ялинку та подарунки. Якщо є можливість та дозволяють умови – прикрасьте місце біля дитини, створіть святкову атмосферу.
3. Не обговорюйте в присутності дитини, як погано, що Ви в лікарні. Це може викликати в неї почуття провини.
4. Намагайтесь приділяти час дитині – зробіть святкову поробку, намалюйте малюнок – хай вона відчує причетність до свята. Посміхайтесь і жартуйте!
5. Дивіться разом святкові мультфільми та фільми – це позитивні емоції, відволікання на цікаві сюжети. Перегляд покращить психоемоційний стан.
6. За можливості телефонуйте частіше рідним та близьким – це допоможе дитині відчувати, що вона не одна, родина поруч, незважаючи на лікарняні стіни.
7. Зробіть разом з дитиною привітання для близьких –листівку, малюнок , поробку – це дасть відчуття причетності до родинних святкувань.
8. Згадайте сімейні традиції – можливо Ви завжди купуєте мандарини, слухаєте святкову музику або дивитесь різдвяний фільм. Спробуйте, за можливості, зробити те саме в лікарні. Це буде повертати до приємних спогадів.
9. Зберігайте пам’ять: фотографуйте особливі миті разом з дитиною навіть у лікарняних умовах, адже у Вас завжди є моменти позитиву, посмішок та обіймів.
10. Якщо Ви відчуваєте стрес чи невизначеність, не соромтеся звертатися за допомогою до спеціалістів або до близьких Вам людей.
11. Обіймайтеся частіше, адже під час обіймів продукується окситоцин – гормон, який відповідає за позитивний настрій та емоції. До того ж, немає нічого приємнішого для дитини, аніж теплі обійми батьків!
 
І головне пам’ятайте – життя продовжується навіть у лікарні! Живіть тут і зараз, Ви є один у одного і це вже запорука гарних свят!