Запис
до лікаря
×

Адреса:
03022, м. Київ, вул. Юлії Здановської (Ломоносова), 33/43

Колл-центр
+38 (044) 334 64 18;

Підписуйтесь на наші новини: 



15 вересня — Всесвітній день боротьби з лімфомою

Чт, 15/09/2022


Цей день було запроваджено у 2004 році, щоб підвищити обізнаність населення щодо цієї групи захворювань та допомогти людям, які страждають від лімфом.

Більше одного мільйона осіб у всьому світі живуть із діагнозом «лімфома», і у близько тисячі пацієнтів щодня виявляють цю патологію. Останнім часом кожного року діагнози «лімфома» та «лімфолейкоз» в Україні чують щонайменше 3,5 тисячі людей, на обліку перебуває близько 60 тисяч пацієнтів

Лімфома — це пухлина з клітин імунної системи, різновид злоякісної пухлини, що вражає лімфатичну систему, яка складається з лімфатичних вузлів, селезінки, вилочкової залози, кісткового мозку. Насправді, лімфома — це не одна хвороба, а група з близько 70-ти різних хвороб. Існують два головних типи пухлин імунної системи: лімфома Ходжкіна та неходжкінські лімфоми.
У 19-му та на початку 20-го століть відома форма захворювання називалася хворобою Ходжкіна, на честь Томаса Ходжкіна, який вперше описав характерні клітинні зміни при лімфомі в 1832 році.

Які ознаки свідчать про наявність хвороби та на що треба звертати увагу?
– Збільшені лімфатичні вузли;
– Лихоманка;
– Втрата ваги;
– Втома (відчуття сильної втоми);
– Здуття живота;
– Почуття переповненого шлунку після лише невеликої кількості їжі;
– Біль у грудях або відчуття розпирання;
– Задишка або кашель;
– Важкі або часті інфекції;
– Легкі синці або кровотечі;
– Шкірний зуд;

В-симптоми (симптоми інтоксикації):
– Лихоманка вище за 38 °С (яка може з’явитися і тривати протягом декількох днів або тижнів) без інфекції;
– Профузна нічна пітливість;
– Втрата ваги без причини (принаймні 10% від маси тіла за 6 місяців);
– Збільшені лімфатичні вузли (шийні, аксилярні, пахово-стегнові) не спаяні зі шкірою, зазвичай, безболісні.

Якщо Ви помітили такі чи подібні симптоми у себе, обов’язково зверніться до сімейного лікаря.

У Національному інституті раку пацієнтів з лімфомами лікують на рівні світових стандартів, застосовуючи найновітніші методи терапії. Лікування проводиться у відділенні Хіміотерапії гемобластозів та ад’ювантних методів лікування. Тут лікують всі види хронічних лімфопроліферативних захворювань. З усіх областей України тут лікуються пацієнти з лімфомою Ходжкіна, різними видами неходжкінських лімфом (індолентними, агресивними, високоагресивними), множинною мієломою.

В умовах звичайного стаціонару пацієнти мають можливість отримувати повноцінну кваліфіковану допомогу, сучасне лікування, засноване на світових стандартах (європейських – ESMO, американських – NCCN), які довели свою ефективність у провідних клініках світу.

Лімфоми — один з небагатьох видів раку, який успішно лікується. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної, своєчасної діагностики, а також від вчасного інтенсивного лікування.

Лімфому Ходжкіна можна вилікувати у 85-95% випадків, лімфоми неходжкінського типу більш небезпечні — на ранніх стадіях лікується до 70 відсотків. Сьогодні Україна, забезпечена програмним лікуванням даної патології. Це дає змогу не використовувати більш дороговартісне лікування в закордонних клініках, а отримати його вдома.