Запис
до лікаря
×

Адреса:
03022, м. Київ, вул. Юлії Здановської (Ломоносова), 33/43

Колл-центр
+38 (044) 334 64 18;

Підписуйтесь на наші новини: 



День донора крові: потреба зростає з кожним роком

Вт, 14/06/2022


Сьогодні, 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. У цей день згадують про важливість переливання крові, адже ця процедура рятує життя багатьох важких пацієнтів. Слово “донор” з латинської означає “дарувати”, адже при переливанні пацієнтові дарують життя.

Завідувач відділення трансфузіології Національного інститут раку Ірина Приходько розповіла, що потреба в донорах зростає з кожним роком. Це в першу чергу пов’язано з тим, що роблять більше високоякісних та розширених оперативних втручань, яких раніше не робили. Наприклад онкологічні пацієнти отримують більш інтенсивне лікування, тому вони використовується більше компонентів крові. Відповідно, якщо ми візьмемо рік до року, то потреба в донорах зросла втричі.

Бути донором, – це почесний громадський обов’язок та допомога людям. Кожен може опинитися в різних ситуаціях. Витративши 7-10 хвилин для здачі крові, можна допомогти врятувати комусь життя.

Донором крові можна бути кожні 2 місяці, не більше 4 разів на рік. Це абсолютно безпечно. По-перше, хвороби не передаються під час донорства, а по-друге, це можливість самого себе обстежити. Подекуди під час обстеження крові, виявляються в людей хвороби, про які навіть не здогадувалися.

За словами завідувача відділення трансфузіології Національного інститут раку Ірини Приходько, донором можуть бути люди, які важать більше 50 кілограм, і мають від 18 до 60 років. Шкідливі звички не впливають на це, але не можна вживати алкоголь за 48 годин до здачі крові. Після процедури жодних побічних ефектів не має.