Запис
до лікаря
×

Адреса:
03022, м. Київ, вул. Юлії Здановської (Ломоносова), 33/43

Колл-центр
+38 (044) 334 64 18;

Підписуйтесь на наші новини: 



БФ «Квітна» передав важливі реагенти для Науково-дослідної лабораторії

Вт, 18/01/2022


28 грудня, Благодійний фонд «Квітна» передав важливі реагенти для Науково-дослідної лабораторії Національного інституту раку. Завдяки цьому придбанню в лабораторії зможуть провести 380 досліджень для визначення ефективної тактики лікування раку.

Фонду вдалося зробити такий передноворічний подарунок для НІР завдяки співпраці з брендом комфортної жіночої білизни brabrabra. Нагадаємо, бренд білизни brabrabra провів благодійну кампанію #ВІДЧУЙСВОЇГРУДИ, в рамках якої з 16 до 31 жовтня 2021 року з кожної покупки в brabrabra було перераховано 50 грн до БФ «Квітна». Зібрана сума направлена на придбання необхідного обладнання в науково-дослідну лабораторію НІР. Перша частина покупки і була передана сьогодні інституту.

Завідувач науково-дослідної лабораторії Наталія Храновська розповіла, для чого потрібні ці реагенти та яку роль у лікуванні та профілактиці раку вони виконують:

«Нещодавно завершилася реалізація нашого державного інвестиційного проекту — і ми одержали можливість робити секвенування нуклеїнових кислот. Цей метод – це розшифрування послідовності ДНК або РНК. Тобто, таким чином ми можемо виявити, чи є якісь зміни в ДНК пухлини. Це потрібно для того, аби визначити оптимальну і правильну тактику лікування, а саме призначити таргетну терапію. І це стандарт для всього світу. Важливо зазначити, що ми можемо робити секвенування гену BRCA1 чи BRCA2 і таким чином визначати тактику лікування для жінок з раком грудної залози та раком яєчників. Також за допомогою цього метода ми можемо визначати спадкові мутації, тобто в рамках превенції для розуміння правильної поведінки залежно від наявності мутації.

Для того, щоб надавати сучасну допомогу ми повинні мати хоча б в одному нашому інституті, який може працювати і на інші заклади, таке обладнання, а найголовніше – реагенти, тому що без них обладнання працювати не може. Ми дуже вдячні Благодійному фонду «Квітна» в особі директора Григорія Колодача і засновника Уріеля Штерна та бренду brabrabra за надану надактуальну допомогу. Це основні реагенти, які потрібні для того, щоб проводити метод секвенування ДНК в нашій лабораторії. Цих реагентів вистачить на 380 досліджень будь-яких маркерів».

Наталія Миколаївна зазначила, що раніше ні в Інституті раку, ні загалом в Україні подібні дослідження не проводилися в рамках практичної онкології.

Про актуальність придбання розповів директор Національного інституту раку Андрій Шипко: «Я хочу подякувати керівництву фонду за стабільність, за дружбу, за те, що ви відчуваєте нагальні потреби Національного інституту раку, а головне наших пацієнтів, і ви завжди вчасно протягуєте руку допомоги. Зараз це дуже актуальний і радісний подарунок Інституту під новорічну ялинку, тому що ми запускаємо на повну потужність нашу найсучаснішу в Україні молекулярно-генетичну лабораторію.
Якщо простими словами пояснити, то завдяки цим реагентам ми можемо зробити паспортизацію пухлин, тобто кожна пухлина може мати свій паспорт. Ми розуміємо, як її ефективно лікувати, які правильні підходи розробити для того, щоб припинити це захворювання. А оскільки це робиться на генному рівні, то ми максимально можемо впливати на розвиток хвороби. Мені приємно, що найкраще в світі обладнання встановлене в нашому Інституті раку, і сьогодні ми отримали реактиви. Це дуже важливо, бо обладнання без реактивів не працює. І ще хочу подякувати бренду brabrabra за підтримку та допомогу людям, які зіштовхнулися з онкологічним діагнозом».
«Нам дуже приємно надавати допомогу закладу, який щодня рятує життя людей. Хочу висловити велику подяку бренду brabrabra, завдяки ініціативі якого нам вдалося поставити ці реагенти. А також акцентую увагу, що це перша частина придбання, друга частина доставляється в Україну і ми чекаємо на неї у січні 2022 року», — розповів директор Благодійного фонду «Квітна» Григорій Колодач.