Як зменшити ризик виникнення раку – нові рекомендації американських онкологів

Американське онкологічна спільнота (ACS), одна з найавторитетніших профільних організацій в світі, 9 червня оновила своє керівництво з профілактики раку. Попередній редакції документу вже більше 8 років. За які було проведено багато нових досліджень та з’явилася додаткова інформація щодо впливу способу життя людини на ризи виникнення онкозахворювань.

Загалом, оновлена директива містить багато несуттєвих уточнень. Проте у деяких випадках думка онкологів змінилася.

По-перше, ACS рекомендує взагалі відмовитися від вживання алкоголю. Хоча раніше товариство допускало вживання безпечних доз -1 порція на добу для жінок і 2 для чоловіків (порція – 14 грам чистого етанолу. Приблизно 350 мл пива, 150 мл вина).

Ставлення до безпечності навіть помірного вживання алкоголю змінилося в зв’язку із доказами його впливу на ймовірність раку молочної залози, стравоходу, рота і гортані. Раніше вже було доведене збільшення ризику колоректального раку при двократній добовій «нормі», та раку шлунку і печінки – при потрійній.

По-друге, оцінивши нові дані, експерти ACS дійшли висновку, що спортом потрібно займатися більше. До цього часу вважалося, що дорослій людині для позитивного ефекту достатньо фізично навантажувати себе помірно щопівгодини в день протягом 5 днів на тиждень.

В новій редакції ACS рекомендує дорослим від 150 до 300 хвилин помірної навантаження на тиждень. Або вдвічі менше інтенсивного. Для підлітків рівень не змінився – мінімум годину в день.

Причина, знову ж таки, в нових дослідженнях. Які довели пряму кореляцію дефіциту фізичного навантаження з ризиком виникнення раку прямої кишки. Менш надійні, але все ж «переконливі» дані щодо зниження ризику раку молочної залози, нирок, ендометрія, сечового міхура, стравоходу і шлунку в тих, хто регулярно займається спортом.

Щодо харчування, то в новій директиві змін не дуже багато. Ключові рекомендації такі:

  • Тримайте себе в формі. Ожиріння займає друге місце після куріння в переліку канцерогенних чинників. Нормальний індекс маси тіла 18,5-25, його і слід дотримуватися.
  • Обмежте споживання червоного м’яса і продуктів з нього, на зразок ковбаси.
  • Їжте більше фруктів, овочів, бобових.
  • Споживайте менше цукру в будь-якому вигляді. У загальній кількості енергії, що споживає організм за добу, цукор повинен займати не більше 10%.
  • Споживайте якомога менше продуктів з високим ступенем переробки. Мова йде про напівфабрикати, фаст-фуд, цукерки, батончики тощо.

Звичайно

Читайте также: