Дієта з високим вмістом клітковини знижує ризик виникнення раку молочної залози

На початку квітня у журналі Cancer (офіційне видання Американської спільноти злоякісних новоутворень / ACS) були опубліковані результати мета-аналізу, метою якого була оцінка впливу дієтичних звичок на ймовірність виникнення злоякісних пухлин.

Із дослідження стало відомо, що жінки, що харчуються продуктами із високим вмістом клітковини мають на 8% менший ризик отримати діагноз рак молочної залози у порівнянні з тими, раціон яких недостатньо насичений продуктами, що містять клітковину. Такого висновку вчені дійшли, проаналізувавши 20 проспективних досліджень, що вивчали зв’язок між споживанням клітковини та раком молочної залози.

Дослідники дійшли висновку, що статистично вагомий вплив на ризик виникнення злоякісних пухлин має розчинна клітковина, що міститься, наприклад, в горіхах, бобах, вівсянці. Щодо нерозчинної клітковини, яка у великих кількостях міститься в цільному зерні, фруктах, то достовірного статистичного впливу на ризик виникнення раку молочної залози вона не показала.

Більшість досліджень, які були проаналізовані авторами статті, стосувалися раку в постменопаузі. Але 5 все ж таки вивчали вплив споживання клітковини у репродуктивно-активних жінок . Результати досліджень показали ще більший ефект: ризик появи злоякісних новоутворень молочної залози був на 18% нижчий у жінок, що споживали найбільше розчинної клітковини у порівнянні з тими, хто споживав найменше.

«Існує величезна кількість досліджень, направлених на виявлення зв’язку між раціоном людини та виникненням раку. І в деяких випадках кореляція дійсно є помітною. Хоча результати жодного з них не означають, що виключивши за раціону той чи інший продукт, можна повністю убезпечити себе від раку. Щодо клітковини, то аналогічні дослідження проводилися раніше і відносно інших типів злоякісних новоутворень. Наприклад, доведено, що достатнє споживання клітковини суттєво знижує ризик виникнення раку товстої кишки», – зауважує лікар-онколог Національного інституту раку Вероніка Пацко.

І додає, що здорове та різноманітне харчування найкращим чином впливає не тільки на ризик онкозахворювань. Тож нехтувати рекомендаціями лікарів не варто. Також варто наголосити, що ці дані не стосуються пацієнтів із уже наявними злоякісними пухлинами, результати показують тільки зниження потенційного ризику, а не зменшення існуючої пухлини, яка потребує повноцінного онкологічного підходу.

«Але слід дуже обережно ставитися до порад і довіряти лише тим, які базуються на серйозних наукових дослідженнях. Є багато відверто шкідливих рекомендацій, що передаються онкохворими один від одного. Наприклад, існує помилкова думка, що таким хворим не можна їсти м’ясо або солодке. Насправді ж тому немає жодних доказів», – розповідає Вероніка Пацко.

Читайте также: