Тарілка здорового харчування

Healthy_Plate_А3_UaПравильне харчування має особливе значення для людей, які лікуються від онкологічних захворювань.

У цей період хворий відчуває велике навантаження та потребує енергії і поживних речовин, які надходять до організму через їжу.

Постійне оновлення клітин вимагає:
✔️Білок — це незамінний будівельний матеріал для створення нових клітин і відновлення пошкоджених тканин.
✔️ Жири і вуглеводи — надають енергію необхідну для засвоєння білку.
✔️ Вітаміни і мінерали — каталізатори обміну речовин.
✔️ Вода — це необхідна умова нормального протікання всіх життєво важливих процесів організму. Бо ми втрачаємо рідину з потом, сечею, каловими масами, при диханні і слиновиділенні.

Один продукт не в змозі забезпечити організм всіма поживними речовинами.

 Але у період хвороби, для покриття енергетичних витрат важливо забезпечити організм достатньою кількістю нутрієнтів: білків, жирів, вуглеводів і мінеральних солей.

Потреби в білках та інших поживних речовинах прийнято визначати відповідно до віку, статі, ваги, будови тіла, та стану здоров’я.

Для онкологічно хворих пацієнтів розроблені спеціальні добові нормативи по кількості і якості їжі:
▫️ 25-30 Ккал енергії на кг ваги
▫️ 1-1,2 г білка на кг ваги
▫️ 2 г поліненасичених жирних кислот з переважанням Омега-3
▫️ 30 г харчових волокон
▫️ Вітаміни А, Е, D, C, каротиноїди
▫️ Калій, кальцій, селен та інші мікроелементи
▫️ Низький рівень споживання кількість натрію при набряках

Іноді суттєві зміни в вашому звичному раціоні відбуваються ще до виявлення пухлини. Улюблені страви здаються менш смачними і привабливими, зменшується апетит, виникає відчуття недоїдання. Така реакція організму є природньою.

Як зменшити вплив побічних ефектів під час хвороби і зберегти харчовий статус?

На тлі хвороби у Вас можуть виникнути різні побічні ефекти. Тому для коригування негативних явищ під час лікування онкологічних захворювань використовують харчову терапію.

Словосполучення «харчова терапія» не часто вживається лікарями. Вони можуть використовувати іншу, більш звичну їм термінологію. Наприклад, «дієтотерапія» або «нутритивная підтримка».

Однак саме слова «харчова терапія» точно розкриває сутність «Школи пацієнта», яка націлена надавати інформаційну підтримку пацієнтам Інституту Раку та їх родичам та сприяти отриманню позитивнішого результату лікування поряд з призначеннями наших лікарів.
Facebook
Twitter