Операція та харчування

Харчування

Проведення операції — один із методів лікування раку, та залежить від:
• виду пухлини,
• місця розташування пухлини,
• знаходження пухлинних клітин в інших органах, не лише у місці знаходження первинної пухлини, так званих пухлинних метастазів.

Проведення операції не завжди можливе. Однак у більш ніж половини онкологічних хворих пухлина оперується, а потім застосовуються інші методи лікування, такі як радіотерапія та хіміотерапія.

Оскільки з недостатністю харчування та операцією пов’язані серйозні ризики, перед хірургічною операцією всім пацієнтам рекомендується пройти оцінку стану харчування. Для пацієнтів, які не отримували повноцінне харчування, необхідно обміркувати можливість отримання терапії харчування в періопераційний період.

Подумайте, чи застосовувати підтримку харчування на таких 3 етапах:
• передопераційному,
• періопераційному,
• післяопераційному.

Передопераційний та періопераційний період
У разі багатьох злоякісних пухлин під час постановки діагнозу та прийняття рішення про операцію у пацієнта вже є перші ознаки недостатності харчування, головним чином втрата ваги. Причиною цього переважно є приймання занадто малої кількості їжі, що не відповідає потребам організму. Тому так важливо почати терапію харчування якомога раніше, щоб забезпечити пацієнта достатньою кількістю енергії та білків. Для пацієнтів з локалізованою пухлиною в ділянці голови, шиї, шлунка та кишківника особливо важливо розпочати своєчасну терапію харчування перед операцією, оскільки саме вони найменш захищені від недостатнього харчування та ракової кахексії (виснаження). Якщо розпочати терапію харчування в передопераційний період, можна належним чином підготувати пацієнтів до операції та, таким чином, запобігти погіршення стану їх харчування після операції.

Післяопераційний період
У післяопераційний період головною метою лікування є відновлення нормальної роботи організму пацієнта, а також зменшення ускладнень. У цей час організму необхідно набагато більше поживних речовин, особливо білків, які відіграють важливу роль у загоюванні ран і відновленні організму. Пацієнти їдять неохоче, тому в цей час важливо регулярно стежити за станом харчування пацієнта і у разі потреби починати терапію харчування. У цей період дуже корисні харчові продукти для спеціальних медичних цілей у вигляді напоїв, особливо для тих пацієнтів, які лише частково покривають свої енергетичні потреби традиційною їжею.

Відповідний стан харчування знижує ризик післяопераційних ускладнень, зокрема:
• сприяє загоєнню післяопераційних ран,
• знижує ризик післяопераційних ускладнень,
• знижує ризик виникнення ускладнень обміну речовин,
• скорочує час, який необхідно провести в лікарні.

Підтримка харчування також необхідна пацієнтам, у яких з метою ліквідації пухлини видалені органи (або їх частини), відповідальні за приймання їжі, травлення або всмоктування. Якщо операція виконана в ділянці голови або шиї, у пацієнта часто виникають проблеми з жуванням і ковтанням. Своєю чергою у пацієнтів, у яких оперовані органи системи травлення, часто виникають розлади травлення і всмоктування поживних речовин. Терапія харчування призначена для забезпечення організму відповідною необхідною кількістю потрібних поживних речовин.

Facebook
Twitter